UURWERK

 

Op de derde verdieping staat een groot uurwerk: een gietijzeren frame met daarin alle tandwielen en overbrengingen. Het is in 1902 gemaakt bij de Fa. J.F. Weule, Turm-, Hof- und Eisenbahn-Uhren Fabrik in Bockenem, ten zuidoosten van Hannover.

Vanaf het uurwerk lopen 3 ka­bels: één kabel bedient de hamer naast de grote klok voor het slaan van de hele en halve uren.

 

Twee andere kabels lopen via katrollen elk naar een groot en zwaar gewicht: zij zorgen ervoor dat de klok blijft lopen en kan slaan. De gewichten zakken langzaam door gaten in de zoldervloeren en na maximaal zes en een halve dag moeten ze weer handmatig omhoog gedraaid worden.

Na het instorten van de toren op 25 augustus 1951 zijn er bij het opruimen veel onderdelen van het kapotte uurwerk teruggevonden. Dhr. Piet Douma  uit Jorwert heeft zoveel mogelijk onderdelen verzameld en met beperkt gereedschap zelf ontbrekende onderdelen vervaardigd en zo het uurwerk weer in werkende staat teruggebracht. En dit uurwerk geeft tot op heden zeer nauwkeurig de tijd aan.

 

 

Gewichten van het uurwerk lopen door de vloer van de verschillende verdiepingen